Председателите на комисиите по външни работи на горната и долната камара на чешкия парламент Павел Фишер и Марек Женишек се изказаха в полза на това страните от ЕС да забранят издаването на шенгенски визи за руски граждани. Това съобщи Чешкото радио.

Ръководителите на парламентарните комисии твърдят, че подобна мярка трябва да бъде включена в списъка на антируските санкции на ЕС, наложени във връзка със събитията в Украйна.

"Издаването на шенгенски визи на руснаци трябва да спре. Правото да се обръщат към страните от ЕС за подкрепа и международна защита трябва да бъде запазено за руските граждани, които се нуждаят от нея", цитира радиото думите на Фишер.

По-рано външният министър на Прага Ян Липавски подкрепи призивите на представители на някои лидери на ЕС да се забрани на членовете на общността да издават визи на руснаци.

Чешката република преустанови издаването на визи на руски граждани на 24 февруари, ден след началото на специалната военна операция в Украйна. Понастоящем те се предоставят изключително по хуманитарни причини. Забраната е валидна до април 2023 г.

Очаква се въпросът за спирането на издаването на шенгенски визи на руснаци да бъде повдигнат на извънредното заседание на Съвета на външните министри на ЕС, което ще се проведе на 30-31 август в столицата на Чехия, която председателства ЕС от 1 юли до 31 декември.