Украйна по време на контранастъплението вероятно ще понесе големи загуби и няма да може да използва фактора на изненадата, както при деокупацията на Харковска област. Това мнение изрази чешкият президент Петр Павел в интервю за The Guardian, което беше публикувано днес.

"Киев има само един шанс за контранастъпление тази година", каза чешкият лидер.

Павел предупреди военнополитическото ръководство на Украйна срещу прибързани действия на бойното поле и подчерта, че през 2023 г. въоръжените сили на Украйна ще имат само един шанс за успешно контранастъпление.

Политикът също напомни на украинците, че въоръжените сили на Руската федерация също са добре подготвени за по-нататъшни бойни действия и ще посрещнат украинските военни в пълно въоръжение. Факторът на изненада, който проработи по време на деокупацията на областите Харков и Херсон това лято, няма да проработи.

Ето защо е важно да се обърне внимание на оборудването на персонала, логистиката на боеприпасите и финансирането на горивото.

Освен това Петър Павел каза, че във всеки случай Украйна ще понесе ужасни загуби, независимо от размера на силите си. Следователно съюзническите страни на Украйна трябва да се подготвят сега за факта, че руско-украинската война няма да завърши с пълна победа на въоръжените сили на Украйна.

Превод: GlasNews