Европейският съюз въвежда най-всеобхватните предпазни мерки в бързо развиващия се свят на изкуствения интелект, след като в сряда парламентът на блока прие Закона за изкуствения интелект.

Приемането на закона се случва, докато компаниите се притесняват, че той отива твърде далеч, а дигиталните наблюдатели твърдят, че той не е достатъчен.

Капитонова и Загорова станаха жертви на измами с изкуствен интелект

"Европа вече е световен еталон в областта на надеждния изкуствен интелект", заяви в свое изказване комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон. 

Актът за AI става закон, след като държавите членки го подпишат, което обикновено е формалност, и след като бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС.

30% от българите може да загубят работата си заради изкуствения интелект

Законодателството ще забрани използването на ИИ за откриване на различни емоции на работното място и в училищата, както и ще ограничи начина, по който той може да се използва в ситуации с високи залози, като например сортиране на кандидатури за работа. То също така ще наложи първите ограничения върху инструментите за генеративен ИИ, които привлякоха вниманието на света миналата година с популярността на ChatGPT, пише bloombergtv.