Финландия ще реши да кандидатства за членство в НАТО на 12 май, съобщи късно в неделя финландският вестник Iltalehti, позовавайки се на анонимни правителствени източници.

Решението за присъединяване ще бъде взето в две стъпки на този ден, като финландският президент Саули Ниинисто следва първо да обяви одобрението си скандинавската страна да се присъедини към Алианса, а след него парламентарни групи ще дадат одобрението си за кандидатурата.

Нахлуването на Русия в Украйна промени нагласите за неутралитет на Финландия и Швеция и ги накара да се откажат от убеждението, битуващо там от десетилетия, че мирът се поддържа най-добре, като не се заема открито ничия страна.

Съгласно финландската конституция президентът ръководи външната политика и политиката на сигурност на Финландия в сътрудничество с правителството.

Какво ще стане, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО?

Решението ще бъде потвърдено на среща между президента и ключовите министри в правителството след първоначалните съобщения на президента и парламента.

Русия, с която Финландия има обща граница в протежение на 1300 км и история на конфликти отпреди 1945 г., предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя анклав на Балтийско море - Калининградска област, ако Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО, информира News.bg

Русия няколко пъти предупреди Финландия и Швеция, че вижда рискове от присъединяването им.

"Засилената напоследък активност на НАТО в Арктика предизвиква загриженост. Наскоро в северната част на Норвегия се проведе друго мащабно военно учение на Алианса, което според нас не допринася за гарантиране на сигурността в региона", каза за ТАСС Николай Корчунов, върховен посланик на руското външно министерство, председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет.

Русия с остро предупреждение към НАТО заради Финландия и Швеция