Финландия, която до момента не беше прекъсвала имунизирането с ваксината на "АстраЗенека", днес реши да го направи "като предпазна мярка" след два случая на церебрална тромбоза, въпреки становището на Европейската агенция по лекарствата, че ваксината е "сигурна и ефикасна".

Следвайки принципа за предпазливост, националната служба за обществено здравеопазване реши да преустанови ваксинирането във Финландия, докато получи повече информация и е в състояние да направи оценка на възможна причинно-следствена връзка, предава novini.bg. Припомняме че, Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи, че е достигнала до ясно научно заключение за ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID- че е безопасна и ефективна. ЕАЛ уточни, че проверката по случаите на тромбози, получени след поставянето на тази ваксина, продължава.

Директорът на ЕАЛ Емер Кук поясни, че тежките случаи не са неочаквани, когато милиони биват ваксинирани. Ваксината не е причина за увеличената опасност от тромбози - случаите са малко на брой и редки, но много тежки, добави тя.

От своя страна други европейските държави подновяват използването на ваксината на AstraZeneca, след решението. В Европа, обаче няма достатъчно ваксини, за да бъде спряна третата вълна, предупреди германският здравен министър.

Германия, Франция, Италия и Испания вече подновиха имунизацията с препарата.