Франция въвежда задължителна карантина за посетители от Бразилия, Аржентина, Чили и Южноафриканската република. Ограниченията ще влязат в сила от 24 април. Това изявление направи администрацията на министър-председателя на републиката Жан Кастекс.

В съответствие с новите правила, пътниците от тези страни ще трябва да преминат карантина за период от десет дни след пристигането си във Франция и ще бъдат определени определени часове за напускане на съответните помещения.

„Спазването на карантината ще бъде наблюдавано в местата на пребиваване на пристигналите от полицията или жандармерията. В същото време глобите ще бъдат увеличени в случай на нарушаване на правилата за самоизолация “, се казва в изявлението на двореца Матиньон.

Както беше отбелязано, при пристигането си във Франция всички посетители трябва да представят сертификат за отрицателен PCR тест за коронавирус, направен по-малко от 36 часа преди пристигане, и за да напуснат френското летище, пътниците ще трябва да се подложат на тест за антиген.

Освен това се намалява списъкът с причините, поради които пътниците от изброените държави могат да пристигнат във Франция. Само френски граждани, техните съпрузи с чуждестранно гражданство и техните деца ще могат свободно да влизат в републиката от тези страни; такова разрешение важи и за жителите на всички държави-членки на ЕС и трети държави, постоянно пребиваващи във Франция.

По последни данни във Франция са заразени 5 321 168 души с коронавирусна инфекция, 100 752 пациенти са станали жертви на вируса. През изминалия ден са установени 35 864 случая на инфекция.