Френското министерство на външните работи отрече информацията, че Париж е изпратил военни от Чуждестранния легион в Украйна. Министерството на външните работи публикува съответното съобщение на официалната си страница в социалната мрежа Х в понеделник, 6 май.

Бивш служител на Пентагона: Франция изпрати войски в Украйна

„Дезинформационните кампании относно подкрепата на Франция за Украйна продължават без прекъсване. Не, Франция не е изпратила войски в Украйна“, се казва в изявление на френското външно министерство.

Министерството на външните работи публикува и два скрийншота на съответните медийни публикации.

На 4 май китайското издание Asian Time публикува статия на бившия помощник на заместник-ръководителя на Пентагона Стивън Браян. Той твърди, че Франция вече е изпратила първите 100 свои легионери в Украйна. Твърди се, че те са били разположени в Славянск, за да подкрепят 54-та бригада на украинските въоръжени сили. Според Браян като цяло Париж уж възнамерява да изпрати около 1500 легионери да се бият в Украйна.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че Украйна все още не планира да кани войски на страните от Северноатлантическия алианс на бойното поле в руско-украинската война.