От 1 юли гръцкото правителство въвежда 6-дневна работна седмица за публичния сектор, комунални услуги, банки и частния сектор, за постоянно действащи фирми, организации и стопанства, които използват 5-дневна работна седмица. В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник - 115%.

В конкретика се активира член 25 от Закон 5053/23, най-новият трудов закон, който установи началото на шестдневна работна седмица за работещите петдневна седмица от 1 март 2024 г. Съгласно това решение всички горепосочени предприятия, за да ползват шестия ден от седмицата, трябва да декларират, че принадлежат към тази категория.

Заетостта на служителите през допълнителен ден не може да надвишава 8 часа и служителят не може да полага извънреден труд. Работодатели трябва да включат в заявлението за фирмата си, информация за максималното работно време на служителите, които ще работят шести ден, още преди постъпването им на работа.

Работниците не могат да работят повече от осем часа през допълнителен ден. През този допълнителен ден не се допускат извънреден труд. В случай, че работата съвпада с неделя или официален празник, служителят получава допълнително 40% и 75% от премията, т.е. общо 115%. Работата на 6-ия ден от седмицата не позволява седмична почивка (почивен ден), освен ако не съвпада с официален празник.

В случаите, когато в предприятията са установени петдневни нощни смени (00:00-06:00), работата на шестия ден на нощна смяна при никакви обстоятелства не е разрешена. Например, служител, който работи от понеделник до петък и в изключителни случаи трябва да работи в събота през същата седмица, ще получи допълнителни 40% за събота, без да право на допълнителен ден почивка, съобщи Труд.

Служител, който работи от понеделник до четвъртък и има почивен ден в петък, но е планиран да работи в събота, ще му бъде изплатена дневната надница плюс 30%, без да се право на допълнителен ден почивка.