Активистки от феминисткото движение Femen хитро организираха топлес протест до германския канцлер Олаф Шолц, настоявайки за газово ембарго срещу Русия заради нейната агресивна война.

Това съобщава АФП.

През уикенда, когато се проведе „отворената врата на правителството“, активистките се приближили до канцлера под претекст за обща снимка и внезапно разкъсали якетата си, разкривайки гърдите си и надписите „газово ембарго (срещу Русия) сега“.

Почти веднага те бяха изгонени обратно от охраната.

След акцията Femen публикуваха обяснения на страницата си, отбелязвайки, че германските правителства са довели страната до енергийна зависимост от Русия, поради което Германия вече не е в състояние да отговори решително на руската война. Те също така обвиниха Германия в недостатъчна оръжейна помощ за Украйна.

„Пацифизмът, мирните усилия и дипломацията станаха норма на европейския континент едва след военното поражение на военнопрестъпниците. Сега Украйна се превърна в бойно поле, където без преувеличение отново се решава бъдещето на континента. Цената за мира и свободата е висока и е време да я платим отново. За да запазим нашата демокрация и свобода, европейците ще трябва да платят с комфорта си, но украинците плащат с живота си", се казва в изявление на организацията.

Преди инцидента, като част от събитието, Шолц говори за усилията на Германия да намери алтернативни източници на енергия, които да ни позволят да откажем газ от Руската федерация. Той акцентира върху ролята на втечнения природен газ и отбеляза, че първите терминали, които се изграждат за увеличаване на вноса, могат да бъдат пуснати още в началото на 2023 г.

„Проблемът със сигурността на нашите доставки може да бъде решен около началото на 2024 г.“, каза той.

Превод: GlasNews