Във видеообръщение към студенти от Парижкия институт за политически изследвания (Sciences Po) президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви днес, че иска преди края на войната с Русия да бъде възстановена териториалната цялост на страната му.

"Когато си възвърнем всичко наше, ще завършим тази война", каза Зеленски. В същото време той добави, че Киев все още е готов на диалог с Москва. По думите му сегашната война с Русия е нямало да избухне, ако преди това Украйна е била станала член на НАТО.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин многократно е оправдавал инвазията, започнала на 24 февруари, с вероятността Украйна да влезе в НАТО.

The Guardian: По-нататъшното въоръжаване на Украйна само я унищожава

Междувременно стана ясно, че администрацията на превзетата от руските въоръжени сили Херсонска област в Украйна заяви днес, че към президента Владимир Путин ще бъде отправена молба тази територия да стане част от Русия.

По думите на заместник-ръководителя на военно-гражданската администрация Кирил Стремоусов необходимата "законодателна база" за влизане на южния украински регион в състава на Руската федерация ще бъда готова до края на годината, информира novini.bg. Референдумът в Крим не бе приет от международната общност, която направи всичко, за да не бъде възприемана Русия като "пълноценен субект на международната общност", отбеляза той.

Украйна: Стотици ранени войници се намират в "Азовстал"

Стремоусов каза още, че железопътната връзка между Херсонска област и Крим е била възстановена, но засега тя се използва само от военни.

Водят се преговори в превзетия украински регион да бъде открит клон на руска банка, добави той. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че жителите на Херсонска област сами трябва да решат дали регионът да стане част от Русия.