Спешните болници във Великобритания са пренаселени и близо до колапс - пациентите трябва да чакат на дълги опашки, съобщи Independent. Според изданието подобна ситуация е регистрирана едновременно в няколко региона на страната.

Например в окръг Ланкашър пациентите се оплакват от дългото време на изчакване за легло - някои от тях чакат почти 50 часа, преди да бъдат приети в болницата. Такъв е бил и случаят в болница в Съфолк, където непълнолетен с тежки психични проблеми чака почти 48 часа в спешното отделение.

Отбелязва се, че Националната здравна служба на Англия (NHS) е изправена пред сериозен недостиг на места за пациенти няколко месеца по-рано от очакваното. В момента капацитетът на леглата в страната е запълнен на 91 процента.

„Зимата се превръща в сериозен здравословен проблем. Персоналът е все по-загрижен за способността на NHS да се справи със ситуацията. Властите трябва да признаят потенциалната криза и да помогнат за справяне с предизвикателствата“, каза Катрин Хендерсън, президент на Кралския колеж по спешна медицина.

През януари лекарите в регионите на Обединеното кралство предложиха да се увеличи максимално нивото на заплаха от коронавирус в страната. В допълнение, здравните специалисти предупредиха за риска от прегряване на здравната система. Те отбелязаха, че разпространението на коронавирус сред населението е много високо, а броят на пациентите с COVID-19 в болници и отделения за интензивно лечение също нараства.

Според последните данни във Великобритания са регистрирани 8 449 165 случая на коронавирусна инфекция. Броят на възстановените пациенти е 6 916 439, докато 138 584 носители на инфекцията са починали. През изминалия ден в страната са установени 45 140 нови случая на болестта.

Превод: GlasNews.bg