Има нещо невероятно успокояващо и в същото време странно сковаващо в това да се разходите в голяма девствена гора. Вероятно причината е в това, че сте сами, но имате усещането, че през цялото време някой ви наблюдава, дори това да е самата природа.

Горите покриват над 35% от територията на Европа. До много от тях се стига трудно с влак, но следващите 7 са особено впечатляващи и можете да им се насладите като пътувате удобно и сигурно с железницата.

Шварцвалд (Черната гора), Германия

Германската Черна гора е вероятно най-известната в Централна Европа. Този забележителен планински регин в югоизточна Германия си има всичко – гъсти вечнозелени гори, живописни планини и спокойни села. Тук са изобретени часовниците с кукувица през 18-и век, а много села сякаш са замръзнали в миналото.

Атмосферата като от приказките тук предразполага към пълно изключване от реалния свят.

Как да стигнете с влак: Един от най-добрите начини да усетите Шварцвалд е с влак. Ж.п. линията минава между Офенбург и Констанц. От там се откриват прекрасни гледки, а влакът спира в няколко града по пътя.

Дивата Тайга, Финландия

Финландия е пълна с природни красоти и горите в Дивата Тайга не са изключение. Тази непокътната част в североизточната част на страната има богата култура и традиции, но много хора идват тук просто заради гледките, дивата природа и летните и зимни занимания.

Въпреки че е отдалечена и усамотена, има едно силно усещане за спокойствие и безопасност в пределите на този голям природен резерват.

Как да стигнете с влак: Основната ж.п. линия от Хелзинки се свързва през град Куопио с Каяни. В зависимост от маршрута, пътуването отнема между 5 и 7 часа.

Беловежка гора, Полша

Голяма част от горите в Полша все още са непокътнати, макар че това може да се промени скоро. Беловежката гора е една от последните части, останали от древна гора, която някога се простирала в Европейската равнина.

Въпреки че наскоро страната разреши сечта в региона, все още има места, които все още не са докоснати. Освен неподправената красота на тази стара гора, там имате шанс да зърнете и европейски бизон.

Как да стигнете с влак: Най-близката гара за гората е Хайновка, която е само на един километър. Пътуването до там от Варшава изисква прехвърляне в Шедълце и отнема около 4 часа и половина.

Халербос, Белгия

Халербос или „Синята гора“ е зашеметяваща гора, идеална за дълги и вдъхновяващи преходи. Огромните килими от сини камбанки, които цъфтят в средата на април всяка година, дават красивото име на гората.

Има и огромни секвои, които правят разходката на това място още по-успокояваща и презареждаща.

Как да стигнете с влак: Има редовни влакове от Брюксел до Хале, с които се стига само за 16 минути. От там хващате автобус 114 на TEC и стигате до началото на гората.

Плитвички езера, Хърватия

Националният парк Плитвички езера е известен най-много с впечатляващите езера, но мнозина пренебрегват девствените гори около тях. Районът на националния парк се състои от 16 терасовидни езера и няколко водопада, които се спускат по стръмен каньон.

Въпреки че са популярна туристическа дестинация, езерата и околните гори все още са едни от най-хубавите природни атракции в Европа.

Как да стигнете с влак: Най-лесният начин да стигнете до езерата е да хванете влак до столицата Загреб. От там няколко пъти на ден тръгват автобуси, които стигат директно до парка за около два часа.

Национален парк Саксонска Швейцария, Германия

Въпреки объркващото си име, Национален парк Саксонска Швейцария е изключително германски. Това е голям географски регион, който граничи с Чехия. Това е единственият скалист природен парк в страната, но също така има и забележителни гори.

Мнозина се отправят натам за преходи, но можете да откриете и забележителна история, включително крепостта Кьонигщайн.

Как да стигнете с влак: Най-близкият голям град е Дрезден, до който лесно се стига с влак от всяка част на Германия. От там влаковете на градската железница (S-Bahn) правят връзка със Саксонска Швейцария на всеки 30 минути.

Национален парк Триглав, Словения

Словения е една от страните в Европа с най-много гори, като голяма част от тях не са достъпни с влак. Но до „вратата“ към региона – езерото Бохини, лесно се стига с влак от столицата.

Това красиво езеро е заобиколени от високи планини и гъста гора. Много хора избират да прекарат времето си около водата, но имя няколко зашеметяващи и изключително спокойни маршрута през долината и към гората, пише pochivkablitz

Как да стигнете с влак: Най-лесният начин да стигнете до парка с влак е през Бохиничка Бистрица. Има редовни влакове, през Йесенице, а пътуването отнема около 3 часа. Когато стигнете там, има автобуси, които да ви откарат до езерото и гората.