Великобритания може да бъде засегната от проблеми с доставките на хранителни продукти в супермаркетите през лятото и от "невъобразим" срив на доставки, след като пандемията и Брекзит са довели до недостиг на над 100 000 шофьори на камиони.

В писмо от 23 юни до министър-председателя Борис Джонсън отрасълът призовава премиерът лично да се намеси, за да позволи достъп до европейския трудов пазар, като въведе временни работнически визи за шофьори на тежкотоварни камиони и да ги добави към "списък с професии, в които има недостиг на персонал".

Правителствен говорител обаче посочи, че при новата имиграционна система на Великобритания след излизането й от Европейския съюз браншът би трябвало да се стреми да наема местни работници.

"Супермаркетите вече съобщават, че не получават очакваните си запаси от храна и в резултат на това има значителни загуби", каза Ричард Бърнет, главен изпълнителен директор на Асоциацията за пътни превози, цитиран от Ройтерс.

Британските супермаркети разчитат на голям брой шофьори и складови работници, за да доставят пресни продукти от Европа.

Пандемията усложни проблема, след като много европейски шофьори, живеещи във Великобритания, се върнаха в своите родни страни.