След 40 години Ватиканът отвори разследването за мистериозното изчезване на Емануела Орланди. В тази история станала известна като случаят "Орланди" са замесени тайни служби, финансови институции и дори мафията. Платформата “Нетфликс” също посвети документален сериал със заглавие "Ватиканското момиче". 

Семейство Орланди живее във Ватикана, където баща ѝ е служител в папското семейство. Емануела е едно от петте деца в семейството. Ватикански граждани, деца възпитани в християнските ценности, те прекарват детството си играейки в градините на Ватикана. Емануела е на 15 години, когато изчезва докато се прибира от урок по флейта в Рим.

“Беше 22 юни 1983, преди почти 40 години. Емануела посещаваше уроци по пиано и флейта в едно музикално училище. Помоли ме да я придружа до училището, но аз не можех, тъй като бях поел друг ангажимент. Помня как се скарахме, тя настояваше да я придружа, аз не можех.. Накрая излезе сама и затръшна вратата след себе си. През всичките тези години нося със себе си тази мисъл и въпросите - какво щеше да стане ако я бях придружил? Вероятно щеше да се случи на следващия ден, или по-следващия? Но точно този ден нямаше да се случи”, разказа пред БТВ братът на Емануела.

В края на урока по музика Емануела се обажда по телефона вкъщи и говори със сестра си Федерика. Разказва ѝ за предложение за работа, което е получила и примамливо високото заплащане. Разбират се да говорят с родителите си вечерта. Двете приключват разговора и това е последния път, когато някой от семейството ѝ е във връзка с нея.

“Първите 10 - 15 дни я търсихме навсякъде и в нищото, претърсихме всички паркове в Рим, със страха да я намерим убита някъде. В началото се мислеше, че е дело на някой маниак. Докато папа Йоан Павел II, на 3 юли от онзи прозорец направи апел към отговорните за изчезването на Емануела, за първи път се говореше открито за отвличане”, каза Орланди.

“През годините "Щази", секретните служби на Източна Германия използваха Емануела, изпращаха съобщения, обаждания и всичко в контекста на Студената война. Бяха включени България, Москва, КГБ. Сега се надявам Емануела да не бъде използвана за пореден път. Може би ще е частична истината, не цялата. Но нека поне да знаем дали е жива или не и ако не, защо и как”, каза Орланди. 

40 години след мистериозното изчезване на момичето с Ватиканско гражданство, няколко дни след погребението на папа Рацингер и след множество молби от страна на семейство Орланди, защитникът на правосъдието във Ватикана, Алесандро Диди обяви разследването за отворено. 

“Позицията на Ватикана винаги е била, че Емануела е изчезнала в Италия и следователно не касае тяхното правосъдие. Но също така, тя има Ватиканско гражданство. Вярно е, че Ватикана няма необходимите средства да води едно разследване с тези мащаби, но това което е притеснително е, че през всичките тези години те не съдействаха на разследванията в Италия. Липсата на прозрачност в техните действия и контакти с похитителите на Емануела дори са затруднявали тези разследвания. Този аспект е изненадващ и шокиращ - какво са се опитвали да прикрият през цялото време?”, разказа журналистът Филип Уилан.

Разследването идва няколко месеца след пускането на “Нетфликс” на "Ватиканското момиче", документален филм, изследващ теориите около случая Орланди. В най-стряскащото твърдение приятел от детството на Емануела, интервюиран в документалния филм, каза, че тийнейджърката е била тормозена от "някой близък до папата", който по това време е Йоан Павел II.

“Вярвам, че основният мотив за този жест, демонстрирането на отвореност, е документалния филм на "Нетфликс", който разказа изключително добре историята. Пълен с шокиращи елементи, които нанасят непоправими щети върху имиджа на Ватикана. Друг мотив е политически - инициативата на опозицията в италианския парламент за сформиране на парламентарна комисия, която да разследва случая. Дълги години тази история съсипва репутацията на Ватикана и вероятно папа Франциск е осъзнал, че и неговата репутация е застрашена”, каза Уилан.

Други теории свързват изчезването на Емануела с финансовите скандали във Ватикана, Банко Амброзиано, банката на Ватикана и парите на подземния свят. 

“Една от мистериите в изчезването на Емануела е как се преплита с Банко Амброзиано и смъртта на Роберто Калви в Лондон. Хипотезата, че Ватикана е била изнудвана заради парите на мафията и римската престъпност, които са били рециклирани чрез Ватиканската банка и Банко Амброзиано. Според тази хипотеза част от тях са били използвани са финансиране на Солидарнош в Полша. Така отвличането на Емануела е имало за цел да принуди Ватикана да възстанови парите на мафията”, добави Уилан.

Друга теория отвежда Емануела в Лондон, където е живяла години наред в младежки хостел, собственост на католическа конгрегация, като разходите ѝ са били финансирани от Ватикана. Според тази теория Емануела е починала в Лондон, преди тялото ѝ да бъде пренесено обратно в Рим и погребано във Ватикана.

През 2019 г. две гробници във Ватикана бяха ексхумирани и отворени след сигнал, че Емануела може да е погребана там. Но не са намерени човешки останки.

“Ватикана знае отлично какво се е случило, истината за Емануела е там. Нямам доказателства, но моето убеждение е, че от папа Йоан Павел II насам във Ватикана знаят какво се е случило. За 40 години направиха всичко възможно, за да задържат в тайна истината”, добави Орланди.

“Когато папа Йоан Павел II, шест месеца след изчезването на Емануела, посети семейството ни, той каза че случая на Емануела е международен тероризъм и ни увери, че прави всички по силите си, за да стигне до разрешаване на случая. За нас това, което папата казва беше повече от истината, ние му вярвахме изцяло. С времето обаче си дадох сметка, че той, в този ден сложи на кантар истината за изчезването на Емануела и имиджа на Църквата. И реши да спаси Църквата”, смята той.

Пет дни след избирането си, на 18 март 2013 г., папа Франциск посрещна Пиетро Орланди заедно с възрастната му майка на изхода на ватиканската църква Sant'Anna.

“Тогава папа Франциск каза на Пиетро Орланди, че "Емануела е в Рая". Това ниво на информираност, на познания във Ватикана, което не е споделено с останалия свят, този факт увеличава многократно съмнението, че зад стените на Ватикана се крие една неудобна и злепоставяща истина”, допълни Уилан.

Живеем в исторически момент, когато изкушението да бъде разкрито нещо, но не твърде много и не всичко, ще бъде силно. Важен момент, който предлага възможност.