Експериментът във Великобритания с десетки  доброволци, които умишлено ще бъдат заразени с COVID-19 ще има и финансов стимул за участниците. При научния опит ще се проучи по-подробно механизма за въздействието на вируса върху човешкото тяло,

Известно е, че всеки от 90-те доброволци за експеримента, ще получи обезщетение от 4500 паунда (около 5190 евро) за това, че се излагат на заразяване с COVID-19.

Проектът е финансиран  с 33,6 милиона британски лири от бюджета, а следващите му фази ще включват хора, получили ваксини срещу вируса.

Британска лудост: Заразяват здрави хора с К-19! Изследват вирусния товар

 Доброволците, на възраст между 18 и 30 години, не трябва да се боледували от COVID-19 досега, не трябва да имат и съпътстващи заболявания.

Ще им бъде приложено най-малкото количество вирус, необходимо за причиняване на инфекция чрез капки в носа. Проучването ще започне със 17-дневна карантина, въпреки че проследяването на състоянието им ще продължи до една година.

  Уточнява се, че използваният вирус ще бъде вариантът, който циркулира в Обединеното кралство миналата година.

 Заинтересованите да участват в проучването могат да заявят своя интерес на специална страница в интернет - https://ukcovidchallenge.com/.

Експериментът е одобрен от Британската комисия по етика на клиничните изследвания. Участниците ще бъдат наблюдавани внимателно от медици и учени 24 часа в денонощието.