Доменика Ерколани от град Пезаро, смятана за най-възрастната италианка, почина на 113 години и 137 дни, съобщиха медиите на Апенините.

Така първенството се поема от втората в списъка – Клаудия Бакарини, която е на 113 години и 36 дни.

Досегашната рекордьорка баба Доменика била родена в Урбино и била последната от пет деца в семейството си. Преживяла в миналото две епидемии и две световни войни. Тя била домакиня, мъжът й бил началник гара. До последно за Доменика се грижела 87-годишната й дъщеря Алесандра.

Бурята у нас взе първа жертва

Според семейния лекар на бабата Данило де Санти смъртта й настъпила вследствие на старост. Устойчивостта на организма й учудила дори самия медик, който каза пред в."Ил ресто дел Карлино", че Ерколани не е вземала никакви лекарства в живота си. Тя отказвала да приеме дори хапче против високо кръвно, защото щяло да навреди на хармонията на физиката й. Тайната на дълголетието според нея била в това, да бъдеш добър, затова вратата й вкъщи била отворена за всички.

Връхлетя ни зимата: Каква е обстановката в страната?

Доменика ставала сутрин в 7 часа, закусвала обилно, а след това цял ден слушала религиозна станция по радиото. Никога не отказвала чаша вино, пише "24 часа".

В момента първите девет места в списъка от най-възрастни хора на Ботуша се заемат само от жени. Чак десети е 111-годишният Триполино Джанини.

Снимка: ilmessaggero.it