Ръководителят на отделението по микробиология в болница "Vall d'Hebron" в Испания Томас Пумарола обяви, че въздействието на коронавируса ще бъде минимално между месеците декември и януари, така че "до края на годината ще можем да кажем, че Испания излиза от пандемията в началото на 2022 г.".

Той направи прогнозата си в изявление пред RAC1, където обясни, че дотогава практически 100% от населението ще има антитела, защото е преболедувало вируса, или защото е било ваксинирано.

Пумарола твърди, че не знае за "нито една пандемия в света, продължила много повече от две години", така че предвижда, че COVID-19, чийто първи случай в Испания е бил открит в края на януари 2020 г. на остров Ла Гомера, си отива.

"Със сигурност ще има някакъв вариант, който ще бъде по-устойчив на ваксината и който може да бъде по-трансмисивен", предупреди той, уточнявайки, че това не бива да ни тревожи, тъй като се наблюдава и при вируси като грипа.

Пумарола обяви още, че е изненадан и описа като смразяващи кадрите, които пристигат от Обединеното кралство в първия "Ден на свободата" - първият без ограничения от началото на пандемията.

Англичаните напълниха пъбовете без маски, без да спазват безопасно разстояние. Испанецът увери, че последиците от облекчаването на тези ограничения "ще се видят след няколко седмици", но посочи, че това няма да доведе до по-висока смъртност, благодарение на ефективността на ваксините.