Малко преди Коледа нещата при търговците на дребно в Германия се влошават. Според ново проучване на Института Ifo, 74% от търговците на дребно се оплакват от проблеми с доставката на стоки.

Ръководителят на изследователската дейност на Ifo Клаус Волрабе предупреждава: „Проблемите с обществените поръчки в индустрията стават все по-сериозни. Някои коледни подаръци може да не са налични или да са много скъпи."

В търговията с велосипеди всички анкетирани компании съобщават за проблеми с поръчките: „Днес има проблеми с глобалната логистика“, казва Волрабе пред bild.de. "В допълнение, цените на товари за морски транспорт са нараснали значително."

Въздействието на увеличаването на цените на дървесината през първата половина на годината вече стана забележимо в магазините „направи си сам“ (99%) и магазините за мебели.

Недостигът на чипове и електронни платки означава, че не всички продукти ще бъдат налични в магазините. Това казват 97% от търговците на потребителска електроника. В търговията с моторни превозни средства (88%) има проблеми с доставката, особено с електрически превозни средства.

По-високи цени на дребно

Всичко това има последствия. „Индустрията обяви увеличение на цените и сега това неизбежно се случва в сектора на търговията на дребно“, казва Волрабе.

Коледният сезон е най-важното време в годината за германските търговци на дребно, като продажбите нарастват до около 100 милиарда евро през последните няколко години.

Превод: GlasNews.bg