В Дания започна най-голямото артилерийско учение от времето на Студената война, съобщава DR. Учението ще продължи четири дни близо до град Оксбьол в югозападна Ютландия, като в него ще участват повече от 500 военни от осем съюзнически страни. В маневрите участват бойци, военноморски сили, артилерия и бронирана техника, особено внимание се обръща на артилерийските стрелби.

Основната цел е да се провери и подобри съгласуваността на работата на силите на различните държави. Ученията бяха планирани предварително в този формат, но руската инвазия в Украйна актуализира този проблем, тъй като войната напомни на съюзниците за трудностите на войната с висока интензивност и голямата роля на артилерията във войни, където редовните армии с пълен набор от оръжията се изправят едно срещу друго.

На 27 март в Молдова започнаха военни учения, в които ще участват военнослужещи на три страни от блока НАТО - САЩ, Великобритания и Румъния. Целта на маневрите е обучение и обмяна на опит на бойци от молдовските, румънските, американските и британските специални сили.

Припомняме, че на 15 март Русия, Иран и Китай започнаха съвместни военноморски учения . Министерството на отбраната на Китайската народна република заяви, че маневрите ще допринесат за „задълбочаване на практическото сътрудничество между военноморските сили на участващите страни“.

Военновъздушните сили на Швеция, Норвегия, Финландия и Дания на 24 март се споразумяха за целта да създадат единна северна система за противовъздушна отбрана. На 16 март командирите на военновъздушните сили на тези страни подписаха декларация за намерение за задълбочаване на сътрудничеството с цел създаване на единна концепция за съвместни въздушни операции.