От 1 юни Германия премахва правилото за 3G за влизане в страната. Туристите вече няма да се нуждаят от документи, потвърждаващи техния коронавирусен статус. Здравният министър Карл Лаутербах каза, че облекчаването на правилата ще бъде в сила до края на лятото. Причината е намаляването на случаите на COVID-19.

Институтът Робърт Кох потвърди падането на 7-дневната заболеваемост под 300. До края на август ще бъде спряно 3G правилото за влизане, което няма как да не радва туристите. Няма да им се налага да носят със себе си сертификати за ваксинация, възстановяване или тестване или да ги отварят в приложение на телефоните си.

По-строги стандарти важат за тези, които пристигат от райони, "неблагоприятни" за вируса. Те трябва да преминат през задължителна 2-седмична изолация в Германия, независимо дали са били ваксинирани или са имали коронавирус.

Същото правило ще бъде в сила от 1 юни до 31 август, дори ако е облекчено за други региони. Според Лаутербах хората, идващи от „опасни“ райони за COVID-19, ще трябва да преминат под карантина. Държавите са разделени на групи според ситуацията с covid, в зависимост от броя на установените случаи на инфекция.