Екип на BBС разказва за младежи от украинската армия, които преди войната са били студенти в университета, а днес държат в ръце автомати, за да защитят страната си. Повечето от тях са на края на тинейдърските си години, като някои от тях са изпратени на фронта след едва три дни военно обучение.

Един от тях е Максим Литсук, той е на 19 години и преди 24 февруари и бил студент по биология. Пред журналист на британската медия казва, че не е притеснен от това да бъде войник след едва седмица на тренировка.

Той е членувал в скаутска организация, където добил умения за оцеляване, има умения и за използване на оръжие. Когато започва конфликтът между Русия и Украйна през 2014 година е едва на 10 години.

Русия и Украйна размениха военнопленници ВИДЕО и СНИМКИ

А днес Максим е във въоръжените сили на страната заедно със свой приятел - Дмитро Киселенко, който е на 18 години.

Дмитро учил икономика в същия университет както и Максим. Двамата са част от множеството младежи, които са част от армията. Записали се за доброволци в първите дни на инвазията в центъра на Киев.

Някои от техните връстници си носят наколенки и спални чували, а други са си взели дори постелките за йога. Преди да бъдат откарани в тренировъчната база изглеждали като група приятели, които отиват на екскурзия, пише BBC. Е, има и нещо, което ги отличава – всеки от тях носи разновидност на автомата “Калашников”.

Едва няколко дни след приемането им в тренировъчния център, журналистите ги срещат на другия край на Киев. Момчетата вече са облечени с униформи, носят бронежилетка и каски.

Смъртоносният Уали! Канадски снайперист на фронта, бие се за Украйна

Заедно със своите другари опитват допълнително да укрепят пропусквателния пункт, но който служат. Натрупали са чували с пясък, които да спират куршуми и осколки, разположили са средства за забавяне на бронетехниката на противника – например прочутите противотанкови железни звезди.

Те разказват и за обучението, което са преминали.

“Използвах оръжието си, научих се как да стрелям и какво да правя в битка. Както и други неща, които ще бъдат важни при атака от руснаците”, споделя Дмитро.

МО на Русия призна за руски наборници в Украйна. Путин разпореди наказания

Максим изглежда по-спокоен и сериозен в новото си начинание. “Чувствам се по-уверен отколкото преди, защото получих повече познания в тактиките, в бойните хватки, в медецината на бойното поле и вече знам какво да правя”, разказва той.

Къде на шега, къде сериозно споделя, че би искал да види синьожълтото знаме на Украйна да се вее над Кремъл. Но сега пред тях стои въпроса за отбиване на евентуални руски атаки над столицата Киев.

“Трябва да ги спрем тук, защото ако влязат в града войната може да приключи”, казва Дмитро.

Двамата са родом от градче в близост до границата с Русия, което вече е било бомбардирано, а семействата им още се намират там.

Пращат млади украинци, опитали да избягат, в армията. Нарекоха ги "пушечно месо"

Максим споделя, че крие от майка си за разпределението си, след като е постъпил в армията, защото не иска да я тревожи. От своя страна жената го посъветвала да стои в бомбоубежището и да стане доброволец в кухнята.

Първоначално родителите на Дмитро били в неведение за заниманията на сина им. Той се включил в правенето на коктейли Молотов за армията, а после решил да се запише и в Териториалната отбрана. Тогава се обадил и на баща си, който му казал да не се опитва прекалено много да бъде герой.

Докато са на позициите момчетата мечтаят да бъдещето, за кариерата и семействата, които може да създадат. А през това време родителите им вероятно се молят плановете на децата им да не бъдат смазани от реалностите на войната, в която биват прекършени хиляди животи и от двете страни на конфликта.

Превод: GlasNews.bg