В Унгария се провеждат днес парламентарни избори. Премиерът Виктор Орбан и управляващата партия ФИДЕС имат лека преднина в предизборните проучвания и се борят за четвърти мандат начело на страната към 14 часа. За първи път опозицията се обедини и излъчи общ кандидат за министър-председател.

Опозиционният алианс от 6 партии успя да настигне в проучванията управляващата партия ФИДЕС и за първи път от 12-години, когато Виктор Орбан идва на власт, изходът от парламентарни вот е непредсказуем. Лидерът на опозицията 49-годишният Петер марки Зай, гласува заедно със съпругата си и с децата си в град Ходмезовашархей в южната част на Унгария, където беше кмет.

 По думите му унгарците могат да променят хода на историята като се борят за демокрация и достойнство.

По-рано и Виктор Орбан гласува заедно със съпругата си в Будапеща и заяви, че очаква велика победа, описа вотът като избор между война и мир и обвини опонентите си, че се опитват да въвлекат страната във войната в Украйна, информира БНР. Руската инвазия накара Орбан да заеме отбранителна позиция за близките си отношения с Владимир Путин.

Освен войната в Украйна решенията на унгарските избиратели се влияят и от ръста на цените, инфлацията почти е най-високата от 15 години и е 8.3% за февруари. Днес унгарците гласуват и на референдум за сексуалното образование в училищата - законопроект, който предизвика остри критики на Брюксел към ,управляващата партия ФИДЕС и който според критиците на Орбан ограничава правата на LGBTQ общността.