Зад всяка жертва на COVID-19 има трагична история. Разказваме ви за една такава...

На 13 февруари актрисата Фигена Канатали от театъра в Кьолн почина в интензивното отделение на университета в Кьолн. В некролог в Kölner Stadt-Anzeiger приятели си спомнят за жената, която „е живяла като вулкан“.

В последно време 61-годишната Фигена била принудена да живее за сметка на държавата поради липса на доходи. През лятото на 2020 г. местният център по заетостта й намерил работа като помощник в дом на бежанци в града. Жената придружавала мигрантите до лекари и държавни служби.

„Непрекъснато повтаряше, че се страхува да работи там заради риска от инфекция“, казва нейният приятел Али Кемал Гун пред bild.de. „Тя имаше диабет и беше в риск. Центърът за работа трябва да е знаел за това."

Али посетил Фигена в средата на януари и тя имала кашлица и хрема. Малко след това тя пише на своя приятел, че има коронавирус: "Очевидно се е заразила в приюта - там има 41 бежанци и 16 служители, заразени с щама от Южна Африка."

„В допълнение към траура за смъртта на Фигена, аз съм ядосан колко цинично германските власти се отнасят към жертвите“, казва Али Кемал Гун.

Оказва се, че след смъртта на жената центърът по заетостта й изпраща писмо. В него се посочва, че властите съжаляват за нейната смърт и че тя вече не отговаря на условията за обезщетения, но това решение може да бъде обжалвано.