Михаил Подоляк, ръководител на кабинета на президента Зеленски, разкри ключови въпроси, които се обсъждат между Украйна и Русия по време на преговорите. Един от тях се явява договор за международни гаранции за безопасността на Украйна.

“Само с този договор може да приключим войната така, както е нужно за Украйна”, заяви Подоляк.

В отделен пункт на договора се предлага бъдещо споразумение между Украйна и Русия в течение на 15 години да се провеждат преговори за статута на Крим и Севастопол.

“Като отделен пункт предлагаме на руската страна следното: Украйна и Русия да не използват военни или военно оръжие за решаване на въпроса за Крим”, допълва Подоляк.

По неговите думи втория ключов въпрос се явява спирането на огъня, за да може двете страни да решат всички възникнали хуманитарни проблеми.

Подоляк коментира и един нов проблем – “ескалацията на войната, ненавистта, нарушаването на правилата за водене на война, не само на бойното поле”.

“В пряк ефир има призиви и от двете страни да се унищожава нацията и едната, и другата. И това води до конфликти, до видеозаписи които показват как се нарушава Женевската конвенция по отношение на военнопленниците”, казва Подоляк.

Той добавя, че предстои работа с украинските военни за привличане на виновните, които нарушават правилата за водене на война.

Припомняме, че в Истанбул се провежда поредният кръг от мирните преговори между Украйна и Русия.

Русия ограничава военните действия в Украйна

Financial Times: Русия вече не изисква "денацификация" на Украйна