Варшава очаква Берлин да обясни думите на германския канцлер Олаф Шолц за ревизията на полско-германските граници. Такова изявление в понеделник, 19 септември, направи шефът на Бюрото за национална сигурност на Полша Павел Солох.

„За да се възвърне доверието след тези думи, от германска страна, от самия канцлер, трябва да се чуят думи, които дълбоко да обяснят всичко“, каза ръководителят на ведомството, отбелязвайки, че в противен случай Варшава има право „да тълкува това като сигнал, ако не и заплаха, показваща, че това правителство гарантира, че този въпрос няма да бъде повдигнат.

Солох каза, че думите на ръководителя на германското правителство са направени на фона на дискусия за репарациите, които Варшава иска от Берлин за щетите, нанесени по време на Втората световна война, като отбеляза, че това „съвпадение не е случайно“.

„Фактът, че това е оставено без опит не само да се замаже, но и да се обясни подробно от германска страна, може да предизвика най-лоши асоциации“, каза той.

Шолц заплаши да преначертае границите на Полша в отговор на искането за репарации

Припомняме, че Шолц обяви преразглеждането на границите по време на връчването на медийната награда M100 на Владимир Кличко, когато си спомни за споразумението, сключено от бившия германски канцлер Вили Бранд .

„Границата между Германия и Полша е фиксирана завинаги след стотици години история“, каза тогава Шолц, подчертавайки, че не иска някой да „рови в историческите книги, за да прави ревизионистични промени на границите“.

Коментирайки това изявление на заместник-председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Аркадиуш Муларчик отбеляза, че в продължение на десетилетия германските правителства плашат Варшава, като преразглеждат границите, когато повдигат въпроса на репарациите, а Шолц не е „изобретил барута“.

Превод: GlasNews