За много украинци, принудени да избягат от войната в Европа, единственият източник на доходи е материалната помощ от приемащата държава.

Но в Полша от 1 юли на украинските бежанци вече няма да се плаща дневна надбавка от 40 злоти на ден (275 UAH) за храна. Според "Обозревател " ще се променят и правилата за наемане на работа.

Тези пари ще бъдат оставени за онези поляци, които приемат украинци в домовете си. В същото време плащанията в размер на 40 PLN на човек на ден ще продължат да се получават от хора с увреждания, бременни жени и многодетни семейства.

Освен това от 1 юни Полша промени правилата за безплатно пътуване с влак за украинците. Сега те са налични само в някои градове и определени категории бежанци от Украйна.

Полша: Бежанците и сами могат да печелят пари, спираме помощите

Пътниците от Украйна ще могат да пътуват безплатно само по маршрути от следните градове: Хелм, Дорогуск, Люблин, Хрубешев, Пшемисл, Загуж, Ярослав и Жешов.

Украинците, които са преминали границата от 24 февруари и принадлежат към следните групи, могат да се възползват от възможността да пътуват безплатно във влакове 2-ра класа TLK и IC; Жени; мъже над 60 години; мъже от 18 до 60 години с увреждания.

Длъжностните лица също възнамеряват да направят промени в заетостта в специален закон за временна закрила на бежанците от Украйна.

Сега е достатъчно работодателят да уведоми службата по заетостта за това в 14-дневен срок от датата на постъпване на работа на такова лице. Според предложенията на правителството сега такова съобщение трябва да съдържа данни за работното време на чужденеца и размера на заплатите, които работодателят ще трябва да спазва.

Превод: GlasNews

Как се настаняват украинските бежанци у нас и в Полша - открийте разликите ВИДЕО