В мрежата, и по-специално в групите за подкрепа на украинските бежанци, се появиха съобщения за организиране на митинг "за достойна подкрепа за украинските бежанци от българската държава". Според информацията митингът е насрочен на 7 юни 2022 г. от 18:30 ч. на площад "Независимост" в столицата.

Ето част от изявленията на организаторите:

"Няма да позволим сегашното управление на държавата ни да опетни завета на дедите ни, срам ни е от вас управляващи, настояваме за достойна подкрепа за украинските майки, деца, възрастни хора, всички братя и сестри, намерили утеха в нашата страна. Забравихте ли, вие управници, какво пише в конституцията на страната ни "всеки роб, свободен става". Е, този митинг е за това, ние ще ви го напомним!

Осигурете достойна покрепа за хората в беда и нужда, направето го сега, когато имат нужда, направето го с чест, с достойнство, с гордост, че сте Човеци, че сте Христови, че сте потомци на българи, които винаги са помагали на угнетените, купете си малко рай сега с делата си, за да не се срамуват от вас децата ни, за да не останем с позор в историята, че дори не можем достоен прием да осигурим на страдащите!"

Припомняме, вчера правителството показа условията в една от почивните бази и един хотел, в които са настанени бежанци от Украйна. Базата разполага с 80 легла, столова, детски кът и голям двор. Приложено е и видео от хотел, където са настанени над 400 многодетни майки от Одеса и Николаев.

Хотелът от няколко дни настанява бежанци по новата програма и ще продължи да го прави докато запълни капацитета си от 550 души. Хотелиерът е отворил още два свои хотела за бягащите от войната в Украйна с общо над 600 места.

Над 500 хотела ще настаняват бежанци от Украйна за 15 лева на ден от 1 юни, стана ясно по време на брифинг във Варна. Става въпрос не само за обектите на морето, а в цялата страна.

Част от хората, избягали от войната в Украйна, изразяват недоволство от тези бази, в които са настанени, стана ясно още от думите на Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. Тя обаче не уточни от какво точно са недоволни чужденците.

От пресконференцията стана ясно, че украинските бежанци ще са в отделни вагони при преместването им от хотелите по Черноморието, подготвят се и допълнителни влакове, ако се наложи.
Бежанците ще се съпровождат от служители на МВР и автобуси до гарите, където ще се качват на влакове, а после отново ще се превозват с транспорт до базите за настаняване, каза Атанас Михов - директор на ОДМВР-Варна.

Процесът започва в неделя и ще продължи до 1 юни. Има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

До преди дни в 150-те хотела във Варненско е имало около 18 000 украински бежанци. По последни данни от днес става ясно, че 3 000 души са напуснали местата за настаняване. 5 000 остават в хотелите, изявили желание да работят по новата програма.

До момента в България от Украйна са влезли 300 000 души.


Показаха базите, в които настаняват бежанци от Украйна ВИДЕО + СНИМКИ

Сега ще ви покажем как живеят украинските граждани, потърсили подслон и защита в Полша и Молдова. От репортаж на CNN се оказва, че условията в България са в пъти по-добри и "хуманни" от тези в страните на запад от Украйна. Там хората са приютени или в огромни сгради, очевидно не хотели или почивни станции, а за легла им служат матраци по земята, или лагери с палатки.

Вижте: