Правителството показа една от почивните бази и един хотелите, в които са настанени бежанци от Украйна. От Министерския съвет съобщават, че правят това "поради множество запитвания за състоянието на базите".

Базата разполага с 80 легла, столова, детски кът и голям двор. Приложено е и видео от хотел, където са настанени над 400 многодетни майки от Одеса и Николаев.

Хотелът от няколко дни настанява бежанци по новата програма и ще продължи да го прави докато запълни капацитета си от 550 души. Хотелиерът е отворил още два свои хотела за бягащите от войната в Украйна с общо над 600 места.

Над 23 000 легла в места за настаняване вече са записани в новата хуманитарна програма. Само за два дни процентът на желаещи от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила, е скочил от 30 на 50%. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела.

Новата хуманитарна програма за настаняване на разселени от Украйна лица започва от 1 юни и предвижда два варианта - 15 лв. за легло и храна или 10 лв. само за легло. Програмата не покрива допълнителни услуги като почистване на стаи и пране на бельо.