В Лондон официално приключи публичното сбогуване с кралица Елизабет II, последните опечалени минаха покрай ковчега на монарха в Уестиминстър Хол. И последната беше Кристина Хири, която служи в Кралските военновъздушни сили. За това пише Daily Mail .

Хири два пъти стояла на дълги опашки. Тя започнала да се придвижва към ковчега на кралицата едва в 16:45 ч. в неделя. И каза, че не напразно е прекарала 14 часа в чакане.

„Чест е. В момента служа в Кралските военновъздушни сили, така че да мога да направя това от името на Кралските военновъздушни сили и мен като жена за една невероятна жена, която никога няма да бъде заменена, беше чест. Заклех се във вярност на нея, ние сме много горди, защото служа във военновъздушните сили и бях един от нейните поданици“, каза Хири.

Тя каза, че за първи път е влязла в Уестминстър Хол в един през нощта, но е почувствала, че трябва отново да мине покрай ковчега, така че отново е застанала на опашка. И се оказа последната. Общо повече от 400 хиляди души се сбогуваха за пет дни, докато ковчегът й беше изложен в Westminister Hall.


Кристина Хири, член на RAF, беше последната, която се сбогува с кралицата в Уестминстър Хол 
 
Пред Кристина Хири минава 55-годишната Сима Мансури, иранка по произход, която живее в Лондон. Тя каза, че нейна братовчедка през 70-те години на миналия век е била цветарка, която се е запознала с Елизабет II по време на посещение в Техеран. Прилошало й на жаркото слънце и кралицата казала: „Моля, някой ще измъкне ли това малко момиченце от слънцето?“, след което я целунала и взела цветята. „Мисля, че беше много хубаво“, сподели спомените си Мансури.

В 6:30 сутринта Уестминстър Хол затвори и започна подготовката за кралското погребение. Вече се знае, че в Лондон са се събрали два милиона опечалени. А повече от 4 милиарда зрители ще гледат онлайн излъчването.

Гледайте и вие ТУК:

Сбогуване с кралица Елизабет II: Погребалната церемония НА ЖИВО

Кралското семейство, включително принц Джордж и принцеса Шарлот, ще бъдат сред 2000 души, които ще се съберат в Уестминстърското абатство, за да отдадат почит на покойния монарх тази сутрин преди мемориалната служба в замъка Уиндзор.

Те ще преминат в процесия зад ковчега на кралицата. Кралят и кралицата ще отидат веднага след ковчега.

Те ще бъдат последвани от кралската принцеса и вицеадмирал сър Тим Лорънс, херцога на Йорк, графа и графинята на Уесекс и принца и принцесата на Уелс. Джордж и Шарлот ще се разхождат с родителите си, следвани от чичо и леля си: херцогът и херцогинята на Съсекс и други членове на кралското семейство.

Кралицата ще бъде погребана заедно с херцога на Единбург, покойния принц Филип, в мемориалния параклис на крал Джордж VI.

Бащата и майката на Елизабет II, както и сестра й принцеса Маргарет също са погребани там.

Интересното е, че на погребението на монарха ще бъде използвана историческата карета, на която през 1901 г. е превозван ковчегът на кралица Виктория.

Жив се оказа и последният опечален, който се сбогува с крал Джордж VI. Осемгодишният Мики Бран беше последният човек, видял ковчега на крал Джордж VI в Уестминстър Хол. Сега той е на 78 години и искаше да се сбогува с кралицата, но не можа, защото не се чувства много добре след тежка операция. Но той гледа предаването по телевизията.

"Беше плашещо. Влязох в Уестминстър Хол и никога не съм виждал нещо подобно в живота си. И никога не съм мислил, че ще го видя отново. Но сега го видяхме по телевизията и това връща спомени", спомня си възрастният ветеран от ВМС , който преди това е излизал с кралицата и принц Филип.

Мики Бран - последният опечален на погребението на Джордж VI

Той каза, че е стоял на опашка на 15 февруари 1952 г. с баща си Бърнард, за да отдаде почит, когато журналисти се приближили до него.

„Журналистите искаха да направят история за последния опечален в редицата и това се оказах аз“, каза г-н Бран. Той припомни, че през 1952 г. нещата са били различни.

„Чаках само два часа, имаше няколко полицаи без оръжие, нямаше цялата тази защита“, каза той.

Превод: GlasNews