Украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр съобщи за група руски войници нахлули в Киев. Руските военни части с бърза скорост се движат към центъра на Киев от Облон.

Войниците завзели бронирани машини на украинската армия и с тях се предвижвали към центъра на град.

В същото време Министерството на отбраната на Украйна предупреди жителите на Киев за разполагането на руски диверсанти в района на Оболон. Това се казва в съобщението на ведомството във Фейсбук.


 
Жителите на града бяха помолени да приготвят запалителни смеси, за да ги неутрализират, ако бъде открит враг.

 „На Оболон има вражеска ДРГ. Молим гражданите да съобщават за движението на техниката! Правете коктейли Молотов, неутрализирайте окупатора! Цивилни - внимавайте! Не напускайте домовете“, пише Министерството на отбраната.

По-рано днес журналистът Виталий Глагола съобщи за опит за десант на руски сили в киевския квартал "Мински масив". На споделени видеа в мрежата се чува канонада и престрелка. Водят се битки, съобщава информационния канал УНИАН.

 

Междувременно в украинската столица е обявена въздушна тревога, като на гражданите се препоръчва да потърсят бомбоубежище. Няколко от станциите на метрото обаче вече не се използват.

Ожесточените битки за летище Гостумел продължават. Като в социалните мрежи се споделят кадри на колони с бойна техника.

Украинските войски съобщиха, че се бият с руски бронирани части тази сутрин на две места - Димер и Иванков, съответно на 45 и 80 км северозападно от столицата Киев.

Украинските сили съобщават, че са спрели настъплението на "превъзхождащите вражески сили" на река Тетерив, предаде ДПА. Мостът през реката е разрушен, се допълва в съобщението. Руските сили са извършили въздушни удари срещу редица украински градове.

Според съобщения на медиите руските сили са атакували летище в западния град Ровно. Съобщава се за сражения и в Суми на североизток, близо до границата с Русия. Тези съобщения не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

Общо  118 военни обекта на Украйна бяха изведени от строя. Свалени са 5 бойни самолета, 1 хеликоптер, 5 безпилотни летателни апарата. Унищожени са 18 танка и други бойни бронирани машини, 7 реактивни системи за залпов огън, 41 единици специални военни машини и 5 бойни катера. Жертвите към момента са над 137 само от украинска страна, сред тях има и цивилни.

Втори ден на руската инвазия, бомбардират Киев

Продължава спасителната акция след руската атака над Киев ВИДЕО