Руски граничари застреляха грузински гражданин в понеделник вечерта близо до границата с подкрепяния от Москва отцепнически регион Южна Осетия. Това съобщи грузинският премиер Иракли Гарибашвили, цитиран от "Политико".

"Инцидентът още веднъж потвърждава трудната среда за сигурност на място и говори за тежките последици от окупацията", подчерта той.

Това е първият смъртоносен инцидент в близост до границата с Южна Осетия след кратката война между Русия и Грузия през 2008 г.

След войната Русия едностранно призна Южна Осетия - където руските сили са разположени от 90-те години на миналия век - и друг регион, Абхазия, и оттогава заплашва да ги анексира.

Ако Русия убие всички нас, тя ще нападне страните от НАТО

Днес върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел разкритикува стрелбата.

"ЕС категорично осъжда убийството на грузински гражданин и задържането на друг от руската гранична охрана в Кирбали", написа той в социалната мрежа "Екс" и добави: "Призоваваме за незабавно освобождаване".

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма информация за инцидента, информира News.bg.

Русия гони единствения български журналист в Москва

Грузия кандидатства за членство в ЕС през март 2022 г., заедно с Украйна и Молдова — но, за разлика от другите две страни, тя не получи статут на кандидатка и беше помолена най-напред да осъществи поредица от реформи.

Европейската комисия трябва да обяви решението си относно кандидатурата на Грузия за членство тази седмица. Очакванията са тя да предостави на Грузия статут на кандидат въпреки опасенията относно проруските тенденции на управляващото правителство и съдбата на бившия президент Михаил Саакашвили, който в момента е в затвора и е с влошено здраве.