31-годишната Лоис Мърфи и нейният съпруг Грег от Шотландия обявяват колата си за продажба във Facebook, когато с тях се свързва измамник, който се представя за истински купувач. Предполагаемият престъпник използва фалшиво банково приложение, за да открадне BMW-то на двойката.

Двойката остана без пари, след като измамник ги подмами да повярват, че е превел пари в брой в банка, пише Daily Record. Предполагаемият извършител е използвал фалшиво име. Представяйки се за заинтересован купувач, мъжът се срещнал с Грег Мърфи на гарата на 9 април, за да пробва автомобила. Той се съгласил да купи луксозно купе за £14 250 и използвал фалшиво банково приложение на Lloyds, за да измами двойката да повярва, че той е прехвърлил парите. Собственикът на автомобила дори получил SMS, потвърждаващ плащането, в който се казва, че „може да отнеме два часа, за да пристигнат средствата“.

„Той използва приложение, което приличаше на обикновеното банково приложение на Lloyds на телефона му. Той ни показа потвърждението за паричния превод и съпругът ми получи съобщение, че средствата ще бъдат в нашата банка след два часа. Той дори предложи питие и хапка да хапнем в кръчмата от другата страна на пътя. Беше много добър в работата си и му дадохме ключовете“, каза Лоис, която е бременна в седмия месец.

Измамник измами семейство, паричен превод, открадната кола, кражба на кола, BMW, банково приложение, сериен крадец на колаЦял екран
Измамникът е използвал фалшиво банково приложение Снимка: Daily Record

Наглият крадец няколко дни поддържал връзка с двойката, като ги уверявал, че липсващите пари вече са изпратени. Лоис и Грег били шокирани, когато банката им казала, че транзакцията не съществува. Шотландската полиция по-късно потвърди, че данните, предоставени от измамника, са неверни.

"Разбрахме, че сме били измамени. Отидохме в полицията, където ни казаха, че не сме първите. Оказа се, че всичките му данни са фалшиви, както и банковият превод. Грег не искаше да даде колата, докато пристигнат парите, но момчето се оказа толкова нагъл. Продавахме колата, защото щяхме да имаме бебе. Планирахме да използваме парите за покупка на необходими неща за бебето, но останахме без нищо. Опустошени сме“, добави британката.

Измамник измами семейство, паричен превод, открадната кола, кражба на кола, BMW, банково приложение, сериен крадец на колаЦял екран
Полицията съобщи, че разследването на кражбата на автомобила продължава. Снимка: Daily Record

След като двойката публикува изпитанието си в социалните медии, с тях се свързаха още четири жертви, които се хванали на измамата. Лоис каза, че са успели да идентифицират мъжа от изображение, записано на камера на звънец в къща в Стърлинг, където Mustang е бил откраднат през декември.

Полицейските служители казаха, че разследването на кражбата на автомобила продължава.