През февруари двойка си купува стара къща. Съдбата обаче предопредели един от тях да не види завършването на ремонта.

Детската стая за 17-месечната Лея е почти завършена. 34-годишната Раса Л. коленичи на дървения под и избира стикери. За младата майка е важно стаята да е готова възможно най-скоро. На жената й остава малко време - Раса е диагностицирана с рак в IV етап.

„Лекарите ми дават още три седмици“, казва тя. „А има още толкова много работа!“

В края на краищата къщата в Батенберг, Германия, която Раса купи със съпруга си Нериюс през февруари, е истинска строителна площадка: електрическите кабели висят, вратите липсват, водопроводните тръби трябва да бъдат сменени.

Но Раса е решителна. Това е последното й желание.

„Аз съм израсла в приют. Никога не съм имала родителски дом. Затова искам да умра с увереността, че дъщеря ми ще расте в красива къща“, обяснява жената и добавя:„ Съпругът ми е строителен инженер. Но той не може да се справи сам. Той вече трябва да се грижи денонощно за мен и Лея. И когато аз си отида, Лея ще се нуждае от него още повече."

Според BILD, Раса и Нериюс, и двамата граждани на Литва, се срещнали преди 14 години в Норвегия, след което се преместили в Германия. Те искали да създадат семейство. Но през 2015 г. Раса билаа диагностицирана с рак на гърдата. Това беше последвано от 12 операции и мастектомия. „Надявахме се, че ще победим болестта. Желанието да имам дете ми даде сили”, спомня си жената.

През 2019 г. се случи това, което Раса нарича „дар от Бога“. Младата жена искала да й премахнат яйчниците поради генетична предразположеност към рак. По време на рутинен преглед преди операцията се оказва, че Раса е бременна.

Щастието им продължило 34 седмици. Тогава лекарите съобщили страшната новина на Раса: ракът се е върнал. Лекарите са открили метастази в гръбначния стълб и черния й дроб. Болестта не може да бъде спряна или лекувана. Дъщерята Лея се ражда шест седмици преждевременно с цезарово сечение - напълно здрава.

Майката благодари на Господ за възможността да гледа как бебето й расте в продължение на 17 месеца. Тя обаче няма да може да види обновената си къща.

„Не мога да бъда спасена, но съпругът ми се нуждае от помощ. Ще се радваме на всяка стотинка, дарена от тези, които не са безразлични за ремонта ни”, казва Раса.

Превод: GlasNews.bg