В Европейския съюз избухна скандал сред официални лица заради посещението на украинския президент Володимир Зелински на срещата на върха Украйна-ЕС, която трябва да се проведе в Брюксел на 9 февруари. 

В доклада се посочва, че два дни преди посещението на украинския президент в Брюксел италианските медии съобщават за пристигането му. Тази информация беше публикувана и на сайта на Европейската народна партия в Twitter, но скоро беше изтрита.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел обвинява Европейския парламент в изтичане на информация за посещението на украинския президент, съобщава The Guardian. Неговият говорител не потвърди, нито отрече информацията за посещението, но обяви открита покана.

„Скандалът поставя председателя на евродепутата Роберта Мецола в трудна позиция, чиито служители са обвинени в изтичане на информация. Тя също е член на групата на ЕНП, която отрази за кратко това посещение“, добавя изданието.

В доклада се посочва, че спорът между официални лица показва как различни институции на ЕС показват солидарност с Украйна и подкрепят украинския президент.

"Отделно дипломати от ЕС казаха, че Мишел и президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се състезават да покажат подкрепа за Украйна. И двамата говориха радостно за перспективите за присъединяване на Украйна към ЕС. Но много държави-членки твърдят, че лидерите на ЕС трябва да сменят тона и намалиха публичната си реторика, за да не будят надежди за скорошно присъединяване към блока“, добавя The Guardian.

Превод: GlasNews