Художници рисуват слънчогледи по останките от изгорели коли в Ирпин, разрушени вследствие на инвазията в Украйна.

В групата има творци от Украйна и САЩ, които планират да продадат дигитални NFT-та от произведенията си в мрежата, а със събраните средства да финансират украински артисти, възстановителни проекти и други каузи.

Колите са събрани от Ирпин, околностите на Киев, както и от мост, унищожен от Украйна, за да възпре напредването на руските танкове. Това разкрива Трек Кели, художник от Лос Анджелис.

Местните власти са одобрили провеждането на проекта и са потвърдили, че в рисуваните коли не е загинал никой.

Двойка, която притежавала един от автомобилите, благодарила на художниците, че превръщат унищожените машини в нещо по-красиво. Други хора обаче смятат, че е прекалено скоро за подобни проекти - докато Украйна още се бори срещу руските части.

“Спомените са прекалено пресни”, казва Юлия Залюбовска, която избягала към Франция в началото на конхликта, но се е върнала в Украйна.

Кели и Олена Янко – украински художници участващи в проекта, приемамт притесненията на някои свои сънародници, но се надяват депото, на което са изложени изрисуваните коли да стане място за размисъл.

“Има хора, които смятат, че танцуваме върху гробовете на умрелите”, казва Янко. “Но искаме да покажем, че животът ще продължи, че ще спечелим войната... независимо дали с четка, или оръжие”, допълва той.

Други украински градове вече са предложили площ за още от необичайните произведения на изкуството. Колите са изрисувани със слънчогледи – националното цвете на Украйна.

Превод: GlasNews.bg