Кошмарът в Родос свърши след 11 дни борба с огнената стихия. Най-мащабната до момента евакуация на туристи и местни жители беше проведена през последните дни по суша и вода.

Очевидци разказват шокиращи истории за огнения ад на Родос, където за щастие няма жертви.

Българка на Родос: Изгоряха хотели, къщи и много животни

Екип на застрахователната организация започна процедура по оценка на щетите. Огънят буквално е разкъсал острова на две. Като е изпепелил центъра, а между северната и южната част има огромно пространство от изпепелена земя.

Общо 187 000 хектара са изгорели. Това са 10% от територията на острова. Местните се върнаха, но туристите си тръгнаха и туристическият сезон се смята за приключил, тъй като резервациите са анулирани, съобщи bgonair.

Жителите и туристите могат да се върнат в източната част на остров Родос

Властта иска да възстанови щетите по-най бързия начин. Генералният секретариат на Егейско море активира серия от мерки за възстановяване на инфраструктурата и финансирането за водоснабдяването, електроцентралите и за населените места, засегнати изцяло или частично от пожарите на острова. Това ще отнеме време а и дали Родос ще бъде същият е въпрос, на който никой не може да отговори със сигурност.

Пожарникари спасиха зайчета от пожара в Родос СНИМКИ

Масова евакуация на туристи от Родос заради пожарите