Сградите в Стария град на Маракеш, Мароко, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, са пострадали след опустошителното земетресение, поразило страната, съобщи ДПА, позовавайки се на Министерство на културата на Мароко.

Хасан Хернан, регионален директор в министерството за региона Маракеш-Сафи, каза за ДПА, че засега разполагат с информация за пропуквания и щети върху дворци и исторически сгради в древния град. Старият град (медина) е известен с тесните си алеи и е притегателен център за туристи и търговци. 

СНИМКИ показват трагедията в Мароко, погубила хиляди

В събота уличките в медината бяха покрити с отломки след земетресението от петък, причинило смъртта на над две хиляди души в страната. Жители на Маракеш, най-близкият голям град до епицентъра на труса, казват, че са почувствали как земята се люлее под краката им, когато върху тях започнали да падат отломки. Няколко души са сериозно пострадали в Стария град, каза един от местните жители. Кадри по мароканската телевизия показаха няколко големи пукнатини върху част от средновековната крепостна стена на града и отломки в основата й. Видеоклипове в социалната мрежа Екс (известна преди като Туитър) показват разрушаване на сгради, а на един от тях се вижда минарето на древната джамия Кутубия сред облак от прах.

Хернан каза, че служители от Министерство на култура координират работата си с местните власти, за да се направи пълна оценка на щетите в града. "Няма да имаме пълна картина в близките 48 часа, но това, което е сигурно досега, е, че пораженията са минимални върху големите исторически обекти в Стария град", добави той.

Хора спят на улицата от страх да не се повтори труса ВИДЕО

ЮНЕСКО ще помогне на Мароко да направи оценка на щетите, нанесени на културното му наследство от земетресението в петък вечерта, и да подготви възстановяването му, съобщи междувременно генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле в събота, цитирана от БТА.

В социалната мрежа Екс Азуле написа, че мисия на ЮНЕСКО е посетила медината в Маракеш. Медината в Маракеш е основана през 1070-1072 г. и дълго време е "основен политически, икономически и културен център на мюсюлманския Запад, властващ над Северна Африка и Андалусия". Старият град е обект на световното културно наследство от 1985 г.