Присъединяването на Украйна към НАТО в този период от време е невъзможно. Това съобщи в петък, 30 септември, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Той каза това, коментирайки изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че Украйна е подала молба за ускорено присъединяване към НАТО.

Според Столтенберг в момента страните от алианса възнамеряват да се съсредоточат върху оказването на помощ на Киев. В същото време решението за влизането на Украйна в НАТО може да бъде взето само чрез среща, в която ще участват всички страни членки на алианса.

Междувременно той призова Русия незабавно да спре военните действия, заявявайки, че това ще сложи край на конфликта в Украйна.

Припомняме, че президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че молбата за присъединяване на Украйна към НАТО ще бъде подписана на 30 септември тази година. Той очаква алиансът своевременно да разгледа това заявление и да реши да го одобри. Зеленски смята, че подобна стъпка е от съществено значение в настоящата ситуация.

Очаквайте подробности!