Германският вицеканцлер и министър по икономическите въпроси и опазването на климата Роберт Хабек заяви, че страните от Г-7 няма да плащат за руския газ в рубли, както изисква Москва.

Според РИА Новости Хабек отбеляза, че руският президент Владимир Путин няма да може да разцепи единството на Г-7, на което разчита. Според Хабек всички страни от Г-7 ще спазват предишните споразумения.

Условието на Путин се разглежда от западните страни като едностранчиво и нарушаващо договорите, които определят формата на плащане. Подобно мнение изразиха и представители на най-голямата италианска петролна и газова компания Eni, които заявиха, че е невъзможно да се плаща за руски газ в рубли.

Това изявление направи ръководителят на компанията Клаудио Дескалци, пише ТАСС .

„Няма да можем да направим това [превключване към плащане в рубли], защото нямаме рубли“, каза той, припомняйки, че договорът е уреден в евро. Според него договорът не може да се променя едностранно, а е необходимо допълнително споразумение.

На този фон Владимир Путин инструктира да се променят действащите договори за доставка на руски газ за европейските страни.

Крайният срок за изпълнение на поръчката е посочен 31 март. Премиерът Михаил Мишустин е назначен за отговорен.

Освен това резултатите от прехода към сетълмент в рубли трябва да се отчитат на месечна база. Крайният срок за окончателния преход не е посочен.

До какво ще доведе купуването на газ в рубли?

Няма да позволим Русия да иска рубли за газовите доставки

Говорителят на Путин: България иска не иска, ще плаща руския газ в рубли

Русия ще приема плащания за газ от "неприятелски” страни само в рубли. България е сред тях