Руското посолство в Германия съобщи, че в Берлин е предотвратен опит за терористична атака срещу журналисти от Руската федерация.

Според РИА Новости в къщата, където живеят журналистите и техните семейства, е открит подозрителен предмет. На място са пристигнали сапьори, които предполагат, че в нишата на къщата е заложено самоделно взривно устройство.

Счупен е прозорец в къщата, където живеят служители на кореспонденти на руски медии. По-късно в сградата е открито самоделно взривно устройство. Журналистите, заедно със семействата им, бяха евакуирани.

Руското външно министерство поиска Германия да проведе задълбочено и независимо разследване на опит за терористичен акт срещу служители на руските медии. Съответното изявление е публикувано в събота, 7 май на сайта на агенцията.

Руското външно министерство заяви, че опитът за терористична атака е пряк резултат от преследването на западните журналисти, които представляват руските медии.

„Политизираното решение за премахване на руските медии от ефир в Европейския съюз беше предвестник на тяхното физическо сплашване до и включително елиминиране“, се казва в изявление на дипломатическото ведомство.

Министерството на външните работи поиска от властите на Германия и други страни от ЕС и НАТО да вземат мерки за защита на руски журналисти, които се намират на тяхна територия. В изявлението се отбелязва също, че германското правителство е длъжно да проведе задълбочено разследване на атаката. Министерството на външните работи призова специализираните структури за защита правата на журналистите, ООН, ЮНЕСКО и ОССЕ да дадат безпристрастна оценка на този инцидент.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц призова германците да се въздържат от русофобия и агресия срещу руснаци.