Киев и околностите му са отново под контрола на украинците. След като руските части се изтеглиха от предградията на столицата, украинските войници претърсват селищата, останали блокирани в продължение на седмици.

Мащабът на пораженията се вижда във филмовия материал, разпространен от информационните агенции. Улиците на Буча, западно от Киев, са осеяни с трупове - цивилни граждани, по които руските войници очевидно са стреляли безразборно.

Така казват местните жители, укривали се в мазетата на домовете си. "Тези хора излязоха навън и просто бяха ликвидирани", разказва един очевидец и допълва, че в съседното населено място било "още по-зле". "Просто стреляха, без да задават въпроси."

Бербок: "Кадрите от Буча са непоносими"

Експлозии са проехтели в Одеса, трупове на цивилни са открити в освободения Буча

Германската външна министърка Аналена Бербок обяви, че на Русия ще бъдат наложени по-тежки санкции, а на украинската армия ще бъдат предоставени още помощи. Кадрите, свидетелстващи за "безогледно насилие" в Буча след изтеглянето на руските части са "непоносими", написа Бербок в Туитър.

"На виновните за тези военни престъпления трябва да бъде потърсена отговорност. Ще засилим санкциите срещу Русия и ще окажем още по-голяма помощ на Украйна за нейната отбрана", изтъкна Бербок.

Мнозина искат да се завърнат по домовете си

Ракетен удар над пристанището на Николаев

Представители на Международния червен кръст са в Буча и в съседния град Ирпен, за да подпомогнат местните хора с храни и медикаменти, пише "Дойче веле". "Имаше ожесточени боеве. Ние искаме да раздаваме храна, виждаме каква е хуманитарната ситуация. Предполагаме, че от съдействие имат нужда към 3500 души", казва доброволката Альона.

Съобщението, че градовете около Киев са отново под украински контрол, доведе до увеличаване на притока на завръщащи се бежанци през полско-украинската граница. Украинският президент Володимир Зеленски обаче предупреди хората да не идват твърде рано в освободените градове. Руските части са поставили навсякъде мини, които първо трябва да бъдат отстранени.