Официална Будапеща няма да екстрадира военнослужещи украинци в Киев. Това заяви унгарският вицепремиер Жолт Шемиен в коментар за унгарското издание ATV.

Той увери, че всеки бежанец от Украйна е в пълна безопасност и получава цялата необходима помощ - „независимо дали е унгарска или украинска“.

„Унгария няма да екстрадира бежанци в Украйна, няма да позволим да бъдат изпратени на смърт, каза унгарският служител.

Шемиен добави, че когато става въпрос за транскарпатските унгарци, това е „естествен национален дълг“ на Будапеща. В случая с украинците това е хуманитарен и правен жест, тъй като никой, чийто живот е в опасност, не подлежи на екстрадиция.

„Украинците искат тяхното прехвърляне, за да бъдат изпратени на война, на фронта, където умират хора. Затова тези, които са избягали при нас от Украйна, са в безопасност и ние няма да ги екстрадираме“, подчерта унгарският вицепремиер. 

Припомняме, че на 2 май съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михаил Подоляк заяви, че страните от ЕС, заедно с Украйна, рано или късно трябва да вземат решение за оставането на украински военнослужещи в чужбина. Той отбеляза, че докато страната кърви, в Европа живеят много млади хора, които са успели да напуснат Украйна в първите месеци на войната и дори не я подкрепят.