В Амстердам почти 20% от целия транспорт са автомобили, поради което властите решиха да намалят броя им.  

Столицата на Холандия разполага с огромна мрежа от специални велосипедни алеи, които правят колоезденето удобно и бързо. В града обаче все още има твърде много коли, което затруднява трафика. Почти 20% от всички пътувания в Амстердам през 2021 г. са били с кола, според статистиката. Около 55% от тях са извършени от неместни жители.

Заради колите градският транспорт често е затруднен, особено в центъра на града. Там трамваите и автобусите са принудени да стоят в задръствания. Градът работи за ограничаване на броя на личните превозни средства. Беше решено да се премахнат много места за паркиране и да се забрани движението на автомобили по определени улици, съобщава Bloomberg.

По някои централни улици вече се затварят участъци за преминаващо движение. Според властите това ще помогне да се разчисти уличното пространство и да се отучат гражданите да използват автомобили.

Тези мерки ще обхванат няколко места в столичния район извън историческия център, включително артериите около Vondelpark, в районите на Западен и Източен Амстердам и четири моста над река Амстел. Забраните за преминаване имат за цел да отклонят превозните средства към магистрала А10, която ще функционира като разпределителен пръстен.

Мелани ван дер Хорст, заместник-кмет на Амстердам, каза, че докато градът се разраства, пространството за транспорт се свива. От 2000 г. градът е добавил повече от 189 000 жители, а до 2050 г. се очаква градът да увеличи населението си с още 250 000 души.

Подобни мерки за борба с колите по пътищата предприемат още Париж и Брюксел. Тяхната основна задача е да подобрят качеството на въздуха и да постигнат климатичните цели.

Превод: GlasNews