Административният съд на Берлин отмени частично забраната на местната полиция за показване на руския флаг и други символи на Руската федерация на 9 май в Деня на победата в Берлин.

Позовавайки се на източник в правоохранителните органи, Радио RBB уточни, че съдът е разрешил използването на руски символи и знамето на марша на Безсмъртния полк в Берлин.

Припомняме, че полицията в Берлин наскоро обяви решение да запази забраната за носене на символите на знамената и символите на Руската федерация, както и на СССР и Украйна на съветските паметници на 8 и 9 май.

Очакваше се забраната да е в сила за втора поредна година. Също така на уебсайта на берлинската полиция се отбелязва, че достойното възмездие на загиналите войници от Съветската армия ще бъде в центъра на вниманието тези дни и според германо-руското споразумение те са длъжни да защитават всички съветски мемориали.

По-късно Берлин отмени решението да забрани показването на украинското знаме край съветските паметници. Градският административен съд намери забраната отчасти незаконна, но запази ограниченията върху руското знаме и символи.