Здравният пропуск, удостоверяващ дали приносителят му е ваксиниран срещу COVID-19, прекарал е коронавируса или има негативен тест, вече се използва за посещения на масови мероприятия и публични места в 16 от страните в ЕС, показва справка на АФП.

През пролетта Унгария, Австрия и Дания станаха едни от първите европейски страни, в които бяха въведени системи със здравен пропуск. В Дания той е задължителен при посещение на различни места, като фризьорски салони и спортни зали. В Унгария пропуските се издават от март, като сега са необходими в здравните заведения и при събирания с над 500 участници.

В Австрия са нужни за достъп до хотелите, ресторантите, спортните зали, музеите, концертите, фризьорските салони и спортните събития.

В Португалия здравен пропуск е необходим при отсядането в хотел и за колективните тренировки в спортните зали, за закрити ресторантите, но само през уикендите и почивните дни.

В Ирландия здравният пропуск е необходим само в закритите помещения на ресторантите и пъбовете.

Във Франция здравният пропуск е задължителен при влизане в културни обекти и в заведенията за забавление (музеи, киносалони, тематични паркове, фестивали, панаири), побиращи над 50 души. А от вчера вече и в кафенетата, ресторантите, самолетите, влаковете, пътническите моторни превозни средства на дълги разстояния, панаирите и професионалните салони. Пропускът става задължителен и за посетителите и неспешните пациенти в здравните заведения и в домовете за възрастни хора.

Италия на 6 август въведе задължение за представяне на здравен пропуск при влизането в киносалоните, музеите, спортните зали и в закритите помещения на ресторантите. От 1 септември този документ ще бъде задължителен и за пътниците по вътрешните полети, във влаковете на дълги разстояния, на фериботите, както и за преподавателите и служителите в образователните заведения и университетите, както и за студентите.

В Германия и Испания този вид мерки зависят от регионалните власти. Испанската област Галисия въведе задължение за представяне на пропуск в закритите помещения на баровете, ресторантите и дискотеките в най-засегнатите райони.

В Германия, в зависимост от провинцията, може да се наложи да представите ваксинационен сертификат или отрицателен тест за COVID-19, за да можете да влезете в хотелите, спортните зали и киносалоните.

Здравни пропуски се изискват още в Хърватия, Словения, Люксембург, Белгия, Литва, Латвия, Кипър, Нидерландия.

Документът постепенно се въвежда и отвъд океана. В Ню Йорк ще започне да се изисква от служителите и клиентите на ресторантите на закрито, спортните зали и залите за културни събития от 16 август.

Скоро ваксинационен паспорт ще бъде въведен и в Квебек, Канада, и ще дава достъп до “несъществени дейности” като “ходенето на ресторант”.