След речта на украинския президент Владимир Зеленски на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк се разрази скандал. Изявленията на политика по темата за украинския износ на зърно предизвикаха гневна реакция от Полша и Словакия, а малко по-късно Полша привика украинския посланик.

Така Зеленски, без да назовава държави, заяви, че „някои в Европа“ с решенията си нарушават солидарността в „политическия театър, правейки трилър от зърно“.

Според него само изглежда, че „те играят ролята си“, но в действителност „помагат да се подготви почвата за московския актьор“, имайки предвид руския президент Владимир Путин.

„Някои в Европа” не оцениха намеците на политика. Да припомним, че три държави - Унгария, Полша и Словакия, удължиха ембаргото върху вноса на украинско зърно в своите страни, което по-рано беше препоръчано от Европейската комисия.

Според бившия полски премиер Беата Шидло, забележката на Зеленски не е нищо по-малко от „инсинуации, недостойни за толкова сериозен политик“.

Според Шидло самият президент на Украйна не разбира от какво се оплаква на ООН. По този начин украинският зърнен коридор все още работи, но, уви, „олигарсите на Украйна“ злоупотребиха с доверието, което оказаха на страната, и в резултат на това пазарите на Европейския съюз бяха наводнени със зърно, но „не го транспортираха по-нататък .”

Вицепремиерът на Полша Яцек Сасин припомни „щедрата“ помощ, която Варшава предостави на Киев, и обясни, че президентът на Украйна „трябва да помни това“.

„Но правителството във Варшава е загрижено преди всичко да се грижи за полските граждани, включително фермерите“, подчерта той.

Полският политик Славомир Менцен каза , че страната е похарчила много пари, дала е на Киев оръжия, боеприпаси, танкове, приела е милиони украинци, а Зеленски каза, че „ние действаме „в интерес на Путин“.

Развитието на ситуацията прогнозира шефът на полското външно министерство Шимон Шинковски вел Сенк.

В разговор с изданието в интервю за PAP той подчерта, че Полша може да откаже на Украйна поради „загубата на одобрение от страна на поляците за подкрепата на украинците във връзка с дипломатическия конфликт около доставките на украинско зърно“.

Междувременно стана ясно, че поради разногласия в позицията за украинското зърно, полският президент Анждей Дуда отмени срещата със Зеленски, планирана в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Словакия също не остана безмълвна в отговор на забележката на украинския президент. Ръководителят на правителството Робърт Фицо каза, че „жалбата на Украйна срещу Словакия за забраната за износ на селскостопански продукти е върха на наглостта“.

Той упрекна киевските си партньори в ненадеждност.

„Те ще съдят ли страната за защита на собствените си интереси?“ — възмути се политикът.

Фицо вярва, че „добро дело не остава ненаказано“, а словашките власти, след освиркването на Украйна, давайки на Киев „всичко и винаги“, превърнаха страната си в „момче за бич“.

Политикът говори за последиците от премахването на зърненото ембарго. Това води до огромни проблеми с националните продукти. Позицията на трите страни, смята Фицо, е „правилна“, тъй като оттеглянето „значително застрашава нашия пазар, нашите интереси“.