Болница се разследва след скандални твърдения, че пациент е бил все още жив, когато медицинските сестри са го изпратили в моргата.

55-годишният мъж е бил в палиативни грижи в болница Рокингам, югозападно от Пърт, Западна Австралия, когато медицинските сестри са решили, че е мъртъв, и са го поставили в чувал за трупове. 

Лекар в болницата е поискал от държавния следовател да разследва инцидента, след като се твърди, че е бил помолен от старши болничен персонал да направи задна дата на смъртния акт на мъжа, твърди WA Business News.

Вечерта на 5 септември медицинските сестри смятат, че мъжът е починал и информират семейството, преди да го преместят в моргата, без да издадат смъртен акт.

Едва на следващия ден, когато организация за донорство на органи се свърза с болницата за разрешение да вземе органите на мъжа, беше помолен лекар да удостовери смъртта му. 

В доклад, изпратен до съдебния лекар, се твърди, че лекарят е направил зловещо откритие, когато е разкопчал ципа на торбата с трупа.

Твърди се, че той е открил прясна кръв върху болничната дреха на пациента от рана на ръката му, два от крайниците му са се преместили от позицията, в която са били поставени, а очите му са били отворени.

„Вярвам, че... кръвта от разкъсване на кожата, позицията на ръката и отворените очи са несъвместими с лице, което е било мъртво при пристигането в моргата“, пише лекарят.

Съобщава се, че друго лице от персонала е потвърдило, че очите на мъжа са били затворени и той е бил облечен в чиста дреха, преди да бъде преместен от отделението в моргата, което накарало лекаря да запише смъртта като настъпила на 6 септември. 

Лекарят твърди, че е бил подложен на натиск от по-висш служител на болницата да датира смъртта на мъжа със задна дата, след като директорът на погребението поставил под съмнение несъответствието между датата в смъртния акт и тази, дадена им от семейството. 

Лекарят отказал да определи времето на смъртта на мъжа със задна дата и вместо това уведомил началника на отделението.

Превод: Glasnews.bg