Украйна е все по-близо до НАТО, но въпросът за членството ѝ в Алианса не стои на дневен ред, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг. Според Русия употребата на западни оръжия от украинските бойци показва нарастващо участие на Запада в конфликта.

Членството на Украйна в НАТО не стои на дневен ред, докато страната води война, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Смятам, че всички осъзнават, че въпросът за присъдиняването на Киев насред война не стои на дневен ред. Въпросът е какво ще стане когато войната свърши".

„Зеленски напусна G7 в ковчег?": Странна СНИМКА на New York Times смая мрежата

 По думите на Столтенберг войната е доближила Украйна максимално до Алианса и стандартите му.

 Украинската армия продължава отбранителната операция и постига известни успехи по фланговете в източния град Бахмут, съобщи главнокомандващият сухопътните войски на Киев генерал Александър Сирски.

 Властите в руската погранична област Белгород съобщиха за множество нападения с дронове през тази нощ. Има материални щети, но не са прострадали жители на района, информира БНР.

Лавров: НАТО де юре участва в конфликта в Украйна

Според Кремъл използването на западна военна техника от проукраинските бойци, които извършиха най-мащабния набег на руска територия в понеделник, показва нарастващото участие на Запада в конфликта в Украйна. Русия ще реагира "изключително остро" на по-нататъшни нападения на бойци, навлизащи на нейна територия от Украйна, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Световната здравна организация прие декларация, осъждаща руската агресия срещу Украйна, включително нападенията срещу здравни заведения. В документа също така се призовава за оценка на щетите от руската агресия по украинския здравен сектор.