Видеообръщението на Кейт Мидълтън, което разкри, че е болна от рак, шокира не само нейните верни фенове и приятели, но и милиони хора по света. Говорейки за диагнозата си, принцесата на Уелс в същото време не уточни кой орган е засегнат от рак.

В момента тя е подложена на превантивна химиотерапия и е готова за пълно възстановяване.

Какъв вид рак има бъдещата кралица, интересува мнозина, но има причина Кейт да не разкрие цялата информация, пише Hello.

„Няма да разкриваме никаква допълнителна частна медицинска информация. Принцесата има право на медицинска поверителност, както всеки. Принцесата вече е на път да се възстанови, след като е започнала превантивна химиотерапия“, каза говорител на двореца Кенсингтън.

Видът рак, който има крал Чарлз III, също е неизвестен на обществеността. Монархът винаги е информирал обществеността за здравословното си състояние и например открито каза, че има уголемена простата, за да повиши осведомеността за болестта, но подобно на Кейт, точната му диагноза сега се пази в тайна.

Диагностицираха с рак Кейт Мидълтън ВИДЕО

Ракът на краля беше потвърден на 5 февруари и Бъкингамският дворец веднага обяви новината.

Неговата откровеност относно диагнозата му е ярък контраст с начина, по който покойният му дядо крал Джордж VI се справяше с лошото здраве. Джордж VI умира посред нощ на 6 февруари 1952 г. в Сандрингам Хаус. 

Той е оцелял след голяма операция за отстраняване на левия му бял дроб през септември 1951 г., но получава кръвен съсирек само няколко месеца по-късно. Причинява коронарна тромбоза, запушване на коронарните артерии, които пренасят кръв към сърцето, което води до внезапен колапс и фатална сърдечна недостатъчност.

Смъртта му беше шок за обществото и кралското семейство, тъй като дори кралят не беше информиран за пълната степен на заболяването му.

Но да се върнем на принцесата на Уелс. Решението на Кейт да говори открито за битката си с рака предизвика скок в посещенията на уебсайтовете на благотворителните организации за борба с рака и NHS. Принцесата беше похвалена за това, че смело разкри диагнозата си по такъв личен начин, а Macmillan Cancer Support каза, че онлайн трафикът към нейните страници за информация и поддръжка е бил най-висок през уикенда от първата обявена карантина за Covid-19.

От петък вечерта, когато беше публикувано видео съобщението на Кейт, до неделя броят на посещенията беше около 100 000, което е с десет процента повече от същото време миналата година. Според Macmillan (служба за поддръжка на болните от рак) едни и същи страници са посещавани почти 50 000 пъти на ден.

NHS England също съобщи за значителен скок в посещенията на своята онлайн страница за рак след съобщението.

Въпреки че кралят и кралицата ще присъстват на Великденската неделна служба в Уиндзор с намалено кралско присъствие, принцът и принцесата на Уелс и техните деца няма да присъстват. Семейството прекарва Великденските празници заедно, докато принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи са на почивка.

Новината за заболяването шокира близките на монарха. Тя и принц Уилям не са уведомили принц Хари и Меган Маркъл за това. Семейство Съсекс научиха за рака на Кейт Мидълтън от телевизията и изпратиха съобщение с думи на подкрепа.

Съпругата на принц Уилям увери, че се чувства добре. В момента кралската дама е в Уиндзор. Не се знае точно кога ще се върне към обществените задължения.