Украинският президент Володимир Зеленски направи необявено посещение в Германия, съобщи неговият говорител, докато Киев се опитва да си осигури постоянна подкрепа от Запада.

Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров заяви, че целта на пътуването е била "да посети военната база на САЩ във Висбаден, откъдето се координира помощта от партньорите".

Началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак публикува просто германското знаме и стегнат бицепс.

Говорител на полицията в германската бизнес столица Франкфурт заяви по-рано пред АФП, че Зеленски е имал "срещи в района на Рейн-Майн".

Говорителят заяви, че полицаи са придружавали Зеленски от летището във Франкфурт към близкия Висбаден и временно са блокирали движението от съображения за сигурност.

Известна водеща в САЩ публично унизи Зеленски

"Политико" съобщи, че германските отбранителни фирми са получили 24 часа, за да изготвят списък на въоръжението, което може да бъде изпратено в Украйна през следващата година, въз основа на искане на висши правителствени служители към индустрията.

Миналата година Министерството на отбраната на САЩ създаде нова организация във Висбаден, която да координира дългосрочната помощ за силите за сигурност.

Докато призоваваше съюзниците си в Европа и САЩ да продължат да подкрепят Киев, Зеленски направи необявено посещение в Осло за разговори с лидерите на петте скандинавски страни в навечерието на ключовата среща на Европейския съюз в Брюксел.

Той се присъедини към лидерите на 27-те държави членки на ЕС чрез видеовръзка, като ги призова да не подаряват на Русия политическа победа, отказвайки ѝ жизненоважна подкрепа.

Президентът на Бразилия отказа да се срещне със Зеленски

По време на срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС се съсредоточиха върху предоставянето на Киев на четиригодишен пакет за финансиране в размер на 50 млрд. евро и споразумение за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към ЕС.

Както в САЩ, така и в ЕС вътрешни разногласия възпрепятстват предоставянето на пакети от помощи за Украйна на стойност милиарди долари, пише БНР.

Тъй като контраофанзивата, започната от Украйна през юли, не даде очакваните резултати, Зеленски се опитва да засили международната подкрепа.

Украйна съобщи, че е получила от Германия система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

"Още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" от Германия пристигна в Украйна!", заяви украинското министерство на отбраната в изявление в социалните мрежи, изброявайки новата военна помощ, включително системи за разминиране.